Fem un espectacle? 2010


Aquesta és una activitat feta el 2010, amb l'objectiu d'aprendre quins són els aspectes que cal tenir en compte quan volem fer un muntatge coreogràfic de dansa i que es farà amb els participants als tallers de dansa de Mediterrània Jove. D'altra banda permetrà treballar passos bàsics de dansa catalana que després s'integraran en les danses.

EL GUIÓ

La primera cosa que fem en l'elaboració d'un espectacle és preguntar-nos QUÈ VOLEM EXPLICAR?. Es tracta bàsicament de trobar "el guió" i que pot ser basat en una història, una llegenda, o bé es pot inventar a partir d'una base històrica. A Mediterrània jove ens proposem explicar la història de Petit Far de la Mediterrània als nens i nenes dels Belluguets, i fer-ho ballant! 

ELS PERSONATGES són un aspecte  a tenir en compte, els principals i els que requereixen un grup de persones per escenificar-los. En el nostre conte hem trobat dos personatges principals: en LLuantó i la LLuna. També hi ha personatges secundaris: els dofins, els nens i nenes. 

Haurem de muntar o adaptar danses pensant en aquests personatges. 

El guió es prepara dividint la història en petites parts i cadascuna ha d'explicar una part del conte. 
CLIQUEU AQUÍ per veure el guió que han adaptat i preparat Mediterrània Jove per a l'espectacle relacionar amb el petit Far de la Mediterrània.LA MÚSICA

LA MÚSICA és d'allò més important en un espectacle de dansa, hem d'escollir la música més adient per a cada escena del guió que volem explicar. Per espectacles nous sovint cal fer-la compondre, però en aquest cas els nens i nenes de Mediterrània jove escolliran les músiques a partir d'una sel·lecció de les monitores.
Si en alguna de les parts que hem dividit al guió trobem una dansa tradicional que hi sigui adient es podria utilitzar. Cal tenir en compte que la majoria de danses tradicionals catalanes tenen alguna història, costum o llegenda directament associada.

LA COREOGRAFIA 

És la segona cosa més important del nostre espectacle de dansa, cal adaptar danses conegudes o bé fer coreografies noves per a explicar cada part del guió i que s'entengui. Generalment intentarem posar tot el grup a l'escenari excepte en aquells moments claus on els presonatges principals de la història prenen més rellevància. D'altra banda, coreografies de pocs balladors permeten donar temps als demés de fer canvis de vestuari per tornar a sortir a escena.
Amb la coreografia també és important la interpretació de cada personatge, tot i que cal ballar, les expressions dels balladors han de concordar amb el personatge i l'escena. La comunicació no verbal en la dansa te un paper molt important.

EL VESTUARI i L'ESCENOGRAFIA

Aquest aspecte ajuda molt a la comprensió dels personatges i de la història, permet poder veure més fàcilment coses com:
 • en quina època s'enfoca la història
 • quines classes socials pertanyen els personatges
 • permet personalitzar èssers no humans ( animals, astres...)
 • altres
El vestuari pot ser molt realista o bé minimalista, només amb alguns elements que donin una idea del personatge i prou.  El maquillatge forma part del vestuari, sobretot si es tracta de personalitzar èssers no humans.

De la mateixa manera, l'escenografia ajuda a posar a l'espectador en la història. Depenent de si volem deixar que cada espectador imagini més o menys el farem més complert i realista o menys. Alguns espectacles només utilitzen canvis de llums i focus, altres projeccions al darrera de l'escenari i altres posen elements concrets ( taules, baguls, ...) fins a posar un teló o escenografia complerta.


ACTIVITATS DE MEDITERRÀNIA JOVE PER A PORTAR A TERME EL MUNTATGE DEL "PETIT FAR DE LA MEDITERRÀNIA"


 • Llegir i entendre el conte i dividir-lo en parts per a fer-ne un petit guió.
 • Escollir música per a cada part.
 • Ajudar les monitores amb la coreografia o la dansa que representa cada part del conte.
 • Fer un dibuix de la posada en escena de cada part del conte per veure com imaginen l'escenografia
 • Triar el vestuari adient d'entre vestuari de mediterrània i diferents teixits. 
 • Elaborar elements de vestuari senzills per als balladors que permetin fer entendre la història.
 • Assajar la coreografia i fer el muntatge
 • Estrenar el muntatge davant el grup de Belluguets que treballa també en relació amb el conte.


L'ESTRENA D'AQUEST ESPECTACLE FOU EL DESEMBRE DE 2010 I MEDITERRÀNIA JOVE L'HA BALLAT EN TROBADES D'ESBARTS I ALTRES ACTUACIONS A FIGUERES.

El far de la mediterrània: l'espectacle